دومین فارسی (دامین فارسی) چیست؟ پرینت

  • 23

دومین فارسی چیست ؟ دامین فارسی چیست ؟ و چه کاربردهایی دارد ؟
نام دامنه بین المللی (چندزبانه) چیست؟پسوند های دومین برای کشور های مختلف کدامند ؟
نامهای دامنه بین المللی (Internationalized Domain Names یا به اختصار IDN) یا نامهای دامنه چندزبانه (Multilingual Domain Names) به نامهایی اشاره میکند که کاراکترهایی غیر از انگلیسی را شامل باشند، و دامنه فارسی یک نمونه از دامنه های بین المللی (چندزبانه) است.
در 25 سپتامبر 2001 ، ICANN در گزارش تحلیلی صراحتاً اعلام نمود که:"این مساله مهم است که اینترنت برای استفاده افرادی که از کاراکترهای غیر اسکی ASCII استفاده میکند نیز گشوده شود"و تاکید نمود:"جهانی سازی سیستم نامهای دامنه اینترنت باید از طریق استانداردهایی صورت پذیرد که باز، فاقد مالکیت و کاملا" سازگار با مدل نهایی فعلی اینترنت باشند و ساختار نامگذاری فعلی و منحصر بفرد جهانی را در یک فضای عمومی قابل تحلیل حفظ نمایند."  ICANN در جلسه مورخ 13 مارس 2001 با تشکیل یک گروه کاری داخلی موافقت نمود، که هدف آنها مشخص کردن تلاشهای انجام شده جهت بین المللی کردن دامنه ها و نتایج این تلاشها و ارائه پیشنهادهای لازم به ICANN بود. این گروه داخلی (The IDN Working group) به منظور ارائه هر چه بهتر مفاهیم فنی و سیاستگذاری مربوط به بین المللی کردن نامهای دامنه تاسیس گردید.
 حرکت به سمت نامهای دامنه بین المللی (Internationalizes Domain Names)
اینترنت روند رشد خود را از یک شبکه تحقیقاتی کوچک به سوی یک رسانه تجاری الکترونیک جهانی طی کرده است. و پایه های اصلی اینترنت بر زبان انگلیسی نهاده شده است.با گسترش روزافزون اینترنت، تعداد کاربران غیر انگلیسی زبان اینترنت نیز افزایش یافته است که در زبان اکثر آنها از کاراکترهایی غیر از کاراکترهای ASCII استفاده شده است.
تاریخچه دامنه های چندزبانه Multilingual:
 § Apr 1998: پروژه پاپلوت IDNs در بخش توسعه تحقیقات اینترنت در دانشگاه ملی سنگاپور آغاز گردید.
 § July 1998: گروه شبکه آسیا پاسیفیک (Asia Pacific Networking Group) تصمیم گرفت یک سرور نام دامنه قوی تر را ایجاد نماید.
 § Aug-Dec 1998: ریاست APNG از کشورهای مختلف آسیا پاسیفیک برای جلب نظر و توجه آنها به پروژه دیدن میکند.
 § Jan 1999: اولین مدل نمونه IDNs زیر نظر APNG توسعه یافت.
 § Feb 1999: معرفی IDNs در APRICOT'99 در سنگاپور، بستر آزمایشی IDNs در منطقه آسیا پاسیفیک آغاز به کار کرد.
 § Jun 1999: ارائه گزارش پیشرفت IDNs در منطقه آسیا پاسفیک در INET'99 در Sun Juse
 § OCT 1999: تاسیس شرکت تجاری مجری طرح IDNS .(شرکت i-DNS.net International)
 § Dec 1999: ارائه IDNs Bof در IETF'40 (واشنگتن).
 § Jun 2000: گروه کاری IDN یا IDN WG توسط IETF ایجاد شد.
 § Mar 2000: جلسه IDN WG در IETF'47 در آدلاید (بررسی نیازمندیهای IDN).
 § Jun 2000: کنسرسیوم نامهای چندزبانه اینترنت MINC در کره ایجاد شد (سئول).
 § Aug 2000: جلسه IDN WG در IETF'48 در پترزبورگ (گروه طراحی شکل گرفت).
 § Aug 2000: شرکتهای i-DNS.net International و Verisign دامنه های Multilingual را ارائه نمودند.
 § Nov 2000: جلسه گروه ICANN IDN Workshop در لس آنجلس.
 § Dec 2000: جلسه IDN WG در IETF'49 در سن دیگو.

تاکنون تکنولوژی و ایده های متفاوتی برای چند زبانه کردن نامهای دامنه اینترنتی و آدرسهای email توسط IEEF مورد ارزیابی قرار گرفته است و در نهایت در مارس 2003 استانداردی با عنوان Punycode منتشر شده بر پایه RFC-3492 با عنوان IDNA مورد تصویب قرار گرفت.اینترنت در زمان پیدایش بر پایه سیستم ASCII بنا نهاده شده بود که زبانها و کاراکترهای دیگر را پشتیبانی نمیکرد. بیش از سه سال تلاش مستمر در IETF(Internet Engineers Task Force) در نهایت منجر به تعیین استاندارد فنی نهایی گردید. ICANN در مارس 2003 اعلام نمود که :
 "قرار گیری IDNA در رجیستریهای موجود دامنه های سطح اول، یک مسئولیت بنیادی است و رجیستریها بهترین موقعیت برای تصمیم گیری درخصوص چگونگی اجرایی کردن این مسئولیت را دارند و میبایست آزادی کامل در اعمال تنظیمات لازم برپایه تجربیات قبلی را داشته باشند.
 استانداردهای IDN
 بروز رسانی استانداردهای IDN  
 REC ها یا (Request For Comment) مرتبط با IDN
سیستم فعلی DNS فقط کاراکترهای ASCII را پشتیبانی میکند که تعداد آنها 37 عدد است، درحالیکه در Unicode بیش از 40000 کاراکتر لحاظ شده است. برای کارآمد کردن استفاده از کاراکترهای یونیکود در DNS نیاز به ایجاد و استاندارد سازی یک نقشه واحد جهت تبدیل کاراکترهای یونیکود به کاراکترهای ASCII میباشد.  IETF (Internet Engineers Task Force) تلاش برای استاندارد سازی روشی جهت تبدیل کدهای غیر ASCII به کدهای ASCII را رهبری نموده است.  RFCهای 3490 و 3491 و 3492 برای همین منظور ارائه گردیده اند و مورد تایید IETF قرار گرفتند که الگوریتم تبدیل Punycode نیز بر پایه این RFCها نگاشته شده است.
کنسرسیوم نامهای ا ینترنتی چند زبانه، به دنبال ارائه و ترویج راه حل صحیح نامهای دامنه بین المللی
بنا به گزارش کنسرسیوم نامهای اینترنتی چندزبانهMultilingual Internet Names Consortium :MINC، شرکت Network Solutions اعلام نموده است که از تاریخ 28 فوریه 2004 به پشتیبانی و میزبانی دامنه های چندزبانه با پسوند انگلیسی (Multilingual.ASCII) ادامه نخواهد داد. Public Interest Registry (رجیستری مربوط به دامنه های org) نیز اعلام نموده است که از تاریخ اول فوریه 2004 اطلاعات مربوط به دامنه های چندزبانه با کدینگ RACE را از بانکهای اطلاعاتی خود حذف نموده است.به صاحبان فعلی دامنه های ML.com و ML.net نیز اطلاع داده شده است که تا تاریخ 28 فوریه 2004 نسبت به تغییر رجیستری دامنه های خود اقدام نمایند. با توجه به اقدامات فوق به نظر میرسد که 4 ثبت دهنده بزرگ دامین های اینترنتی که جمعا" بیش از 60 درصد بازار دامین جهان را در دست دارند (شرکتهای Register.comوMelbornIT که از حدود یکسال قبل ارائه سرویسهای دامنه های ML.com و ML.net را قطع کرده بودند، Network Solutins و Public Interest Registery) دیگر دامنه های ML.ASCII را نمیپذیرند.به گفته خالد فتال، رئیسMINC (کنسرسیوم نامهی اینترنتی چند زبانه) به دلیل عضویت رجیستریهای مذکور درMINC ، این مساله مستقیما" به MINC ارتباط پیدا میکند. تصمیم Network Solutions در این خصوص بسیار مهم و حیاتی است چرا که پایانی بر تصمیم گیری غلط در مورد ارائه دامنه های مخلوط چند زبانه ML.com (نام غیرانگلیسی باپسوند انگلیسی) است و من فکر میکنم که این یک تصمیم بسیار مهم در جهت حمایت از دامنه های چند زبانه واقعی (ML.ML) است. در چند سال اخیر تلاش زیادی انجام شده بود تا دامنه های غیرانگلیسی با پسوند انگلیسی به عنوان راه حل مناسب IDN به جهانیان قبولانده شود و بسیاری از اعضاء MINC نیز به این سمت کشیده شده بودند، ولی دریافتند که این روش مشکل و غیر قابل قبول است. MINC تنها موسسه ای بوده است که از ابتدا تاکید به شیوه صحیح نگارش دامنه های چند زبانه بصورت ML.ML داشته است.
 
درباره MINC
 
 MINC در ژوئن سال 2000 به منظور ترویج نامهای دامنه بین المللی تشکیل گردید. در طول سالها، MINC با مراجع و موسسات مهم مرتبط مانند IETF, WIPO, ITU, ICANN و سایر موسسات و شرکتهای فعال در زمینه ارائه دامنه های چندزبانه (چینی، تامیل، زبانهی شرق اروپا، گرجی، عربی، اردو و فارسی) ارتباط برقرار نموده .

برخی از دومین فارسی که تا کنون ثبت شده است :
com.دلار.www
com.فراکارانت.www
com.خرید-دامنه.www


شما میتوانید مفاهیم و واژه های مربوط به صنف خود را بهمراه نام سازمان و شرکت خود هم اکنون در پورتال مرکزی گروه فراکارانت ثبت نمایید. هزینه ثبت دومین فارسی در فراکارانت بسیار اندک بوده و با ثبت دامنه فارسی شما تنها کافیست این دامنه را بر روی سایت اصلی خود پارک کنید خواهید دید نتیجه موتورهای جستجوگر پس از مدتی شگفت آور خواهد بود .
""برای ثبت دومین فارسی خود هم اکنون با واحد فروش فراکارانت تماس حاصل نمایید"""


آیا این پاسخ به شما کمک کرد؟

« برگشت